Відзначення Дня Соборності України у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського

21 січня у Військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського з нагоди Дня Соборності відбувся круглий стіл “Чернігівщина і Соборність: історія та сьогодення”. Його організаторами, окрім музею, стали Український інститут національної пам’яті та обласний військкомат.

002Аудиторію заходу складали учні десятого класу міської загальноосвітньої школи № 9, тож невипадково учасники зверталися насамперед до них. У повідомленні про передісторію об’єднання українських земель згадали часи козацькі та модерної доби, згадали достойників, які очолювали рух об’єднання українського народу в єдину державу. Окремо зупинилися на участі уродженців Чернігівського краю у процесі підготовки та прийняття Акту Злуки 22 січня 1919 року.

Заступник начальника обласного військкомату розповів про формування у 2014 році чернігівських батальйонів територіальної оборони та звитягу наших земляків у захисті Незалежності України на сході нашої держави. Учасники зустрічі вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих воїнів, зокрема захисника Донецького аеропорту сержанта Сергія Парубця з Дрімайлівки Куликівського району, якого саме в ці хвилини прийняла рідна земля.

011Як не дивно, але не обійшлося без прояву “сепаратизму” з боку аноніма похилого віку, який доволі плутано намагався звинуватити українських воїнів у вбивствах. Йому була дана гідна відсіч.

По завершені круглого столу для учнів була проведена екскурсія експозицією “На наших плечах Україна”, яка висвітлює участь чернігівців у захисті України від російсько-терористичних банд.