В історичному музеї відбулася презентація книги Ю.Ситого

IMG_943817 квітня в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулися Музейні зустрічі. В гості до музею завітав старший науковий співробітник, заступник директора Центру археології та стародавньої історії Північного Лівобережжя імені Д.Я. Самоквасова Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка Юрій Ситий. Темою зустрічі стала його перша книга “Християнські поховальні пам’ятки давньоруського Чернігова”. Видання, що було презентоване в обласній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка зацікавило колектив музею, тож автор люб’язно погодився ще раз поділитися своїми думками про давню історію нашого міста.

Аналіз близько 1900 християнських поховань Х–ХІІІ століть дає можливість не тільки визначити особливості зміни обряду та створення певних традицій, а й по новому глянути на топографію одного з найбільших міст Києворуської держави. Саме топографічний аспект найбільш привабив науковців музею, які тепер в екскурсіях по місту можуть більш впевнено розповідати про міські укріплення та розміщення чернігівських храмів, які не дійшли до нашого часу.

IMG_9459Відеопрезентація численних карт, схем та малюнків, на які багата книжка унаочнили розповідь. До того ж в музейній експозиції представлено чимало знахідок з археологічних розкопок Чернігова, історія яких доповнилася новими подробицями.

Висловлюємо щиру подяку Юрію Ситому за цікаву розповідь та зичимо йому нових творчих і наукових звершень.