До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

28 лютого до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту була проведена Музейна зустріч зі студентами першого курсу юридичного факультету Академії Державної пенітенціарної служби. Зустріч відбулася у приміщенні Військово-історичного музею – філії Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського, де присутні мали змогу ознайомитися з виставкою, створеною до 80-х роковин трагедії у Бабиному Яру.

Також студенти подивилися запис інтерв’ю з Тамарою Борисовою і дізналися про життя своєї ровесниці, 15-річної дівчини,  під час окупації. Вона народилася у місті Щорс (нині Сновськ) у змішаній українсько-єврейській родині. У 1941 році її з мамою декілька разів забирали поліцаї, але  потім відпускали. Одного разу взимку євреїв зі Щорса (близько 40 осіб) завезли навіть до Чернігова, але потім «полукровок» (так називали членів змішаної родини) відпустили, а всіх інших розстріляли на території чернігівської в’язниці. Але у квітні 1942 року маму головної героїні зустрічі – Песю (Євгенію) Лєйкіну,  розстріляли.  Батько перевіз Тамару до знайомих і так по селах та хуторах за допомогою добрих людей вона переховувалася до кінця війни.

Наш земляк Анатолій Рибаков в своєму відомому романі «Важкий пісок» згадує Тамару Борисову серед тих небагатьох, що вижили під час окупації.  У 2000-х роках у Сновську знімали фільм за романом А. Рибакова.

Також свого часу на місці розстрілів був відкритий пам’ятник, на якому зображені зірка Давида та хрест, в пам’ять співвітчизникам,  які загинули  у 1941–43 роках.

Необхідно пам’ятати про трагічні події Голокосту, а головне – молодь повинна вивчати та знати про ці трагічні сторінки нашої історії для того, щоб ніколи щось подібне не повторилося.