Про національну ідею в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського говорив Ігор Гирич

24 червня в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулася чергова “Музейна зустріч”. Цього разу на неї був запрошений відомий історик, головний редактор часопису “Пам’ятки України: історія та культура” доктор історичних наук Ігор Гирич.

DSCN0088На початку спілкування йшлося про діяльність журналу, його історію, мету, проблеми. Видання, крім іншого, активно звернулося до створення номерів, присвячених окремим темам – подіям, персоналіям, інституціям. В часи відсутності державного фінансування така редакційна політика дозволяє видавати цікаві часописи, зроблені на високому науковому і поліграфічному рівні, який не поступається закордонним аналогічним виданням. З-поміж чернігівських сюжетів можна назвати номери, присвячені Ніжину, Михайлу Могилянському. Говорилося про важливість активізувати діяльність місцевих сил, адже Чернігівщина заслуговує значно більшого. У першу чергу, з огляду на участь у заході музейних працівників, присутні вирішили попрацювати про видання чисел, присвячених Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського, якому в 2016 році виповнюється 120 років з часу заснування, та Національному архітектурно-історичному заповіднику “Чернігів стародавній”, який в 2014 році уже розпочав підготовку нарисів.

Основною темою зустрічі стала лекція Ігоря Борисовича Гирича “Українська національна ідея. До постановки питання”, виступити з якою музей імені В.В. Тарновського поросив вченого, знаючи, що на початку цього року він захистив докторську дисертацію, апробовану в монографії “Українські інтелектуали і політична окремішність (середина ХІХ – початок ХХ ст.)”.

DSCN0096Йшлося про етапи формування українського національно-визвольного руху, їхні визначальні риси, діячів. Відбувалася не суха лекція, а діалог. Найбільшу зацікавленість присутніх і найбільше запитань викликали відповіді про роль чернігівців; про те, що важливіше для долі держави – ідеологія чи економіка; про те, як нехтування власною історією, поблажливість до ідеологій чужих держав, як помилки минулих часів стали реаліями сучасного життя України.

Попри літній період відпусток на зустріч зібралася чимала аудиторія: викладачі університетів, представник Українського інституту національної пам’яті, працівники музеїв, архіву, бібліотеки, журналісти, звичайні чернігівці.

 І.Б. Гирич подарував музею і обласній бібліотеці імені В.Г Короленка свою монографію, що стала вже бібліографічною рідкістю, книгу про Київ та праці В. Липинського.