Тарас Шевченко в колі яготинських друзів

Напередодні святкування 206-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігівському історичному музеї імені В.В.Тарновського відбулася музейна зустріч із студентами Національного університету “Чернігівський колегіум”. До уваги присутніх було представлено виставку “Тарас Шевченко в колі яготинських друзів”. Унікальним експонатом якої є альбом з віршами поета. Вони були переписані з першого видання “Кобзаря” (1840 рік) Надією Жданович у 1844 році. Вона  закінчила  Полтавський інститут шляхетних дівчат, про що свідчить її атестат,  виданий 1842 року, оригінал якого зберігається в Державному архіві Чернігівської області.

Рід Ждановичів походив з Чернігівщини, але про цю гілку, до якої належала дочка Єгора Ждановича, відомостей немає. Цікавим є той факт, що дівчина під час перебування в родині Рєпніних в Яготині зустрічалася з Тарасом Шевченком, слухала вірші в його виконанні. Мабуть, тоді й виникло бажання завести зошит, який датується 1844–1861 роками.

Вихованками Рєпніних були сестри Псьол, які залишилися сиротами. Молодша з трьох – Глафіра була художницею. Коли приїхав Тарас Шевченко, вона надала йому свою майстерню. Згодом Глафіра одружилася з Петром Дмитровичем Дуніним-Борковським, дворянином з села Великий Листвен Городнянського повіту Чернігівської губернії. Зберігся його портрет роботи Тараса Шевченка. В альбомі віршів можна побачити автографи Олександри та Глафіри Псьол.

Останній датований запис 1861 року належить близькому другу Тараса Шевченка, поету Віктору Забілі. Його вірш “Молитва” написаний під враженням  його участі у перепохованні праху Кобзаря на Чернечій горі у Каневі.

Старший науковий співробітник музею Світлана Половнікова