Третя наукова конференція “Чернігівщина і чернігівці часів Української революції 1917–1921 років” пройшла успішно

24 жовтня 2013 р. у Чернігівському обласному історичному музеї імені В.В. Тарновського відбувалася Третя наукова конференція “Чернігівщина і чернігівці часів Української революції  1917–1921 років”. До участі у ній було подано 14 заявок науковців, музейних співробітників і краєзнавців Чернігова, Києва, Путивля, Ніжина, Шостки, Щорса.

P1320231Обговорювалися теми, що охоплювали широке коло питань пов’язаних з Українською революцією. На цьогорічному зібранні переважали доповіді, що висвітлювали діяльність окремих персон, вони доповнювали одна одну, додавали нових фарб у портрети діячів революції. З особливим зацікавленням учасники конференції заслухали повідомлення про долі братів Щорсів (науковий співробітник Щорського історичного музею Ю.В. Донченко), монаха Аліпія з Троїцько-Іллінського монастиря (завідуючий науковим відділом Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній В.Я. Руденок). Жваву дискусію викликала інформація щодо кроків, які здійснюються для розв’язання проблем перепоховання Миколи Щорса на Батьківщині.

Досить проникливою виявилася тема, запропонована кандидатом історичних наук, доцентом кафедри історії та археології України Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка Тамарою Павлівною Демченко, про чернігівський осередок Української партії соціалістів-федералістів у 1918 році.

P1320217

Неформальне спілкування і дружня атмосфера, що панували на конференції, дали позитивні наслідки для вирішення наукових проблем. Сприяла цьому й виставка “Участь чернігівців у розбудові армії УНР”

Доповіді і повідомлення будуть надруковані у черговому випуску “Скарбниці української культури”. Учасники наукового зібрання вирішили Четверту конференцію, яка відбудеться у 2015 році присвятити обговоренню питань І Світової війни й Української революції.