У Військово-історичному музеї відкрилася виставка Ю.Борща “Я твій син, Україно”

З 20 лютого у військово-історичному музеї працює виставка художника Юрія Борща “Я твій син, Україно”.

getImage (5)Юрій Олексійович Борщ – військовий льотчик першого класу, полковник у відставці, учасник бойових дій у Республіці Афганістан, двічі лауреат премії імені А.І. Куїнджі та лауреат Міжнародного фестивалю “Золотий скіф” (м. Донецьк).

Юрій Борщ народився 7 листопада 1955 року в м. Ічня на Чернігівщині. Тут пройшли його дитячі та юнацькі роки. Перші уроки малювання Юрію надав відомий місцевий художник Василь Швидченко. Після закінчення 8 класу юнак навчається у Одеському художньому училищі імені М.Б. Грекова, згодом служить в армії, а в 1975 році вступає до Саратовського вищого військового авіаційного училища. 1979 року отримує призначення у військову частину на території Грузії. Потім був Афганістан – з 7 березня 1980 року по 24 серпня 1983 року. Юрій Олексійович здійснив 1778 бойових вильотів на вертольотах Мі-8, Мі-24. Двічі був збитий і дивом залишився живим. Нагороджений орденом Червоної Зірки та медалями.

Після Афганістану служив у Білорусі. У 1986 році брав участь у ліквідації наслідків аварії на  Чорнобильській АЕС, а в 1987 році – рятуванні жертв техногенної катастрофи під м. Уфа.

DSC_9474З 1990 року Юрій Борщ – у відставці. Продовжує займатись своєю улюбленою справою – живописом і різьбленням. У населених пунктах, де він проживав, Юрій Олексійович залишав у подарунок цілі казкові містечка з дерев’яних скульптур. Географія виставок талановитого художника доволі велика – Україна, Росія, Білорусь, Англія, США.

З вересня 2010 року Ю.О. Борщ очолює громадську організацію “Спілка інвалідів та ветеранів Афганістану” у м. Ічня.

У зв’язку із трагічними подіями в Києві, які призвели до численних людських жертв художник погодився відтермінувати офіційне відкриття виставки, яка працюватиме до кінця квітня.