Виставка «Україна вільна!»

Існують історичні події, над якими не владний час. Серед них особливе місце належить Другій світовій війні. Дотепер ці події бентежать нашу пам’ять. Там – зруйновані людські долі, обірвані життя, й водночас вияви людяності, сили духу та милосердя.

75 років тому, восени 1944 р., у ході Карпатсько-Ужгородської операції завершилося вигнання нацистів з етнічної української території.

Саме цьому присвячена виставка «Україна вільна!», яка відкрилася у Військово-історичному музеї (вул. Шевченка, 55-а) – філії Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського 24 жовтня.

Історію Другої світової війни писали і переписували. Виставка промовляє до відвідувачів мовою експонатів. Тут потрібно зануритись і думати…

Концепт виставки – висвітлення музейними засобами антигуманної сутності війни, складного шляху України до здобуття незалежності, нове бачення подій минулого України через документи, свідчення, факти.

Війна на території України не припинялася ні на годину впродовж 40 місяців, 35 із них припадають на активні бойові дії регулярних військ. Із січня 1943 р. до жовтня 1944 р. на українській землі відбулося 13 наступальних і 2 оборонні операції. У 1944 р. в Україні воювало 50% усіх сухопутних військ Червоної армії.

Вигнання нацистів з України почалось у 1942 р. в ході Сталінградської битви. 18 грудня 1942 р. було звільнено с. Півнівка Ворошиловградської (нині Луганської) області. Понад 10 мільйонів людських життів втратив український народ у роки Другої світової війни.

Період війни ознаменувався не тільки титанічними військовими зусиллями, трудовими звершеннями, а й важливими суспільними процесами. З війни Україна вийшла соборною, об’єднавши в одній державі етнічні українські землі, стала суб’єктом міжнародного права – країною-фундатором ООН, активним членом міжнародних організацій. Без жовтня 1944 року, без травня і вересня 1945 року не постала б у наш час вільна, незалежна Україна.

Хронологічно виставка охоплює 1944 р. Тематично складається із двох розділів:

– вигнання нацистів з України;

– життя області після окупації.

На виставці «Україна вільна!» представлені матеріали з фондів Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського: документи, світлини, фронтові листи, нагороди, побутові речі. Також, матеріали учасника вигнання нацистів з України В.Д. Драгунова. Експонуються копії газети «Деснянська правда»; художні роботи, документи художника І.В. Лисицина, оригінали яких зберігаються в Державному архіві Чернігівської області. Матеріали історика, краєзнавця, музейника С.Г. Баран-Бутовича, який у роки окупації завідував відділом освіти і культури при Чернігівській міськуправі, надані Галузевим державним архівом Управління СБУ в Чернігівській області.

У відкритті виставки взяли участь учні Чернігівської загальноосвітньої школи № 9, до яких звернулася донька В.Д. Драгунова – Олена Володимирівна.

Виставка діятиме до січня 2020 р.