Волонтери діють першими

2 грудня у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилась виставка «Волонтери діють першими. Тут. Скрізь» Відкриття приурочене до Дня волонтера, свята, яке було започатковане Генасамблеєю ООН у 1985 році.

Початком виникнення волонтерського руху прийнято вважати 1859 рік, коли швейцарський підприємець і громадський діяч Жан Анрі Дюнан, вражений страшними наслідками однієї з найкривавіших битв австро-італо-французької війни (під Сольферіно на полі бою залишилось лежати близько 9 тисяч скалічених солдат), фактично ініціював створення Міжнародного Червоного Хреста – організації, що на добровільних засадах надавала б першу медичну допомогу пораненим. Принципами, які він започаткував у цій організації, почали користуватись активні громадяни у багатьох країнах. Основні засади волонтерської діяльності: добровільність та доброчинність; законність; гуманність та гідність; спільність інтересів та рівність прав її учасників; гласність; відповідальність; конфіденційність. Волонтерська діяльність – добровільна, соціально спрямована, неприбуткова діяльність.

Слово волонтер походить від французького (доброволець), яке запозичене з латинського (вільне волевиявлення, бажання). Термін «волонтерство» для такого виду діяльності у світі почали використовувати з 70-х років ХХ ст.

Розквіт волонтерської діяльності в Україні припав на час Революції Гідності та початок російсько-української війни. У надзвичайно складний час саме цей рух об’єднав суспільство, завдяки волонтерам країна у 2014 р. зберегла суверенітет, зупинила російську агресію та відновила боєздатну армію з високим моральним духом.

З початком  повномасштабного вторгнення  рф «до волонтерського фронту» приєднались сотні тисяч небайдужих громадян. Вони добровільно перебрали на себе окремі функції влади та місцевого самоврядування – соціальні, гуманітарні, захисту держави і територіальної цілісності. Волонтери працюють на Перемогу! Волонтерська діяльність – добровільна, соціально спрямована, неприбуткова діяльність.

Хронологічно виставка охоплює час від 24 лютого 2022 р. до сьогодення. Географічно – в основному, представлені волонтерські організації та волонтери обласного центру.

На прикладі волонтерського руху Чернігова музейними  засобами ми демонструємо основні напрямки діяльності волонтерів області та України. Допомога ЗСУ та ТРО в умовах бойових дій (приготування їжі та доставка на позиції, забезпечення військовою амуніцією, збір коштів та придбання технічних засобів, ремонт техніки, забезпечення ліками, засобами гігієни). Допомога цивільному населенню в умовах блокади міста та відсутності життєво необхідного: облаштування бомбосховищ, підвіз продуктів харчування, ліків, води, підзарядка телефонів. Допомога комунальним службам, ДСНС, лікарням. Організація доставки гуманітарних грузів у місто. Евакуація людей. Допомога тваринам: забезпечення кормами, перетримка покинутих і бездомних тварин, лікування.

Нажаль, не обійшлось без втрат. 2 березня під час виконання волонтерського завдання була смертельно поранена Ірина Бойко. 30 березня колона з 5-ти волонтерських  бусів, що везли гуманітарний груз в Чернігів, потрапила під обстріл: четверо волонтерів отримали поранення, троє – загинули. Анастасія Тагірова (19 років), Богдан Стефанишин, Олексій Антонов (28 років) помер дорогою до лікарні.

Після деокупації області чернігівські волонтери поїхали з допомогою до постраждалих населених пунктів з найнеобхіднішим (продуктами харчування, ліками, будматеріалами). Долучились до допомоги постраждалим жителям сіл Киїнка та Новоселівка,  мікрорайону Бобровиця (розбір завалів і руїн, придбання будматеріалів, відбудова зруйнованих осель, пошук коштів на придбання модульних будинків). Продовжують допомагати вразливим категоріям населення, лікарням, військовому шпиталю, школам. Допомагають переселенцям. Забезпечують психологічну підтримку і реабілітацію військових та цивільних. «Воюють» на культурному фронті: організовують творчі заходи на підтримку ЗСУ. Працюють з дітьми та молоддю: організовують відпочинок, психологічну реабілітацію, проводять інтерактивно-патріотичні заходи.

Всі волонтери продовжують опікуватись ЗСУ. І навіть діти: влаштовують благодійні ярмарки по збору коштів для ЗСУ, співають, роблять обереги тощо.

У тому, що Чернігів став містом-героєм, – велика заслуга волонтерів!

На виставці демонструються предмети, надані волонтерами та волонтерськими організаціями. Це: світлини, документи, щоденникові записи, військова амуніція, прапори, маскувальна сітка, предмети, виготовлені руками волонтерів для ЗСУ, грамоти, нагороди, сувеніри, дитячі малюнки, обереги, тощо.

Інсталяції: 24 лютого; виживання в умовах облоги; волонтерський склад; підзарядка телефонів в блокадному місті; блок-пост.

Над виставкою було працювати складно, але цікаво. Допомагали з пошуком інформації колеги, друзі, друзі друзів. Когось з волонтерів ми знали раніше, з 2018 р., коли  у Військово-історичному музеї була створена виставка «Разом до перемоги», на якій висвітлювали волонтерську допомога ЗСУ. Хочемо подякувати за допомогу Ніні Лемеш, Тетяні Миргородській, Людмилі Мазур, Марії Пучинець (кореспондентці газети «Чернігівщина»), Віктору Кошмалу. Звичайно, велике спасибі всім волонтерам, за те, що відгукнулись і надали матеріали. Сподіваємось на подальшу співпрацю.

Ми розуміємо, що на виставці представлені не всі волонтери і волонтерські організації міста: чиїхось контактів ми не знайшли, хтось не пішов на співпрацю. Але ми будемо працювати  в цьому напрямку, будемо продовжувати збирати матеріали волонтерів Чернігівщини.

На відкритті виставки слово мали: директор музею Сергій Лаєвський, перший заступник голови Чернігівської облради Ніна Лемеш. Також, виступили герої нової експозиції – волонтери: голова координаційної ради  благодійної організації «Мережа 100 % життя» Дмитро Шеремет, представник «Єдиного волонтерського центру» Сергій Михайлюк, голова Благодійного фонду «Захистимо Україну» Олександр Ясенчук, Оксана Дегтярьова. Волонтери Ірина Дерейчук та Світлана Вертебна подарували присутнім міні-концерт. На заході були присутні волонтери, батьки загиблих волонтерів, ЗМІ, містяни.

Виставка експонуватиметься близько 6-ти місяців.

Старший науковий співробітник

Леся Світловська