Герарду Кузнєцову – 90!

1Археологу, краєзнавцю, пошуковцю, партизану, учаснику Другої світової війни почесному громадянину міста Чернігова ГЕРАРДУ ОЛЕКСІЙОВИЧУ КУЗНЄЦОВУ 90-РОКІВ! З цієї нагоди у Військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського 23 вересня 2015 року відбулося вшанування ювіляра.

2Г.О. Кузнєцов народився 23 вересня 1925 року у Вологді. В 1934 році родина переїхала до Чернігова та оселилася на Лісковиці. Виживши в окупованому місті, влітку 1943 року юнак приєднався до партизанського загону, який діяв у складі з’єднання під командуванням М.І. Шукаєва, а згодом воював у підрозділах І-го Українського фронту. Після війни залишався у війську і до Чернігова повернувся тільки у 1959 році. Працював на меблевій фабриці, ВО “Хімволокно”, в Інтуристі.

У 1967 році разом з однодумцями створив спелео-археологічну секцію при Українському товаристві охорони пам’яток, члени якої з перших днів почали активно досліджувати рідний край. Чимало було зроблено в цій царині Герардом Олексійовичем, який з питань археології тісно співпрацював з фаховим археологом Мотроною Автономівною Попудренко – заступником директора Чернігівського історичного музею з наукової роботи. Секція заклала основу майбутнього музейного гуртка “Юний археолог”, з якого в науковий світ вийшли практично всі, нині відомі далеко за межами України чернігівські археологи.

8Чимало часу Г.О. Кузнєцов приділяв вивченню історії Чернігова часів окупації 1941–1943 років. Крім досліджень історії чернігівського підпілля ним на початку 2000-х років був започаткований пошуковий клуб “Патріот”, а у 2012 році створений пошуковий клуб “Пам’ять Перемоги”. Сотні невідомих могил воїнів Червоної армії були знайдені, а бійці з належними військовими почестями поховані в селах та містах Чернігівської області. Імена багатьох солдат були встановлені, а родичі змогли дізнатися про їхні долі.

Герард Олексійович є автором кількох книг з історії Чернігова.

Сьогодні як справжній боєць Герард Олексійович Кузнєцов попри хворобу, пов’язану із воєнними пораненнями, сповнений планами: дослідження чернігівських печер, розвиток туризму в Чернігові, упорядкування меморіалів загиблим та пошук колони військовополених, розстріляних у вересні 1943 року під Любечем.

3У святковий день Г.О. Кузнєцова прийшло привітати чимало чернігівців, які дякували ювіляру за співпрацю в різних напрямках його багатогранної діяльності. Лунали вітання від представників міської влади, ветеранських організацій, військового комісаріату, закладів культури та освіти, громадських організацій тощо. Герарду Олексійовичу вручили відзнаку “Почесний ветеран України” та присвоїли звання полковника у відставці.

Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського в цей день подарував імениннику виставку “Закоханий у життя”, яка розповідає про захоплення та результати діяльності ювіляра. В експозиції представлені фотографії, документи, нагороди Г.О. Кузнєцова, речі, віднайдені під час організованих ним пошукових досліджень.

5Відбулася презентація книги “Лесковицкие Болдины горы”, яка щойно вийшла друком з-під пера Г.О. Кузнєцова. На пошану ювіляра відбулися ІІІ Самоквасівські наукові читання. На них вихованці Герарда Олексійовича ділилися спогадами про співпрацю та останніми своїми науковими доробками, а матеріали конференції були видрукувані у збірнику “Закоханий в історію”, який став ще одним подарунком для всіх чернігівців, які цікавляться власною історією.

Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського, де зберігаються матеріали археологічних та пошукових досліджень, вітає Герарда Олексійовича Кузнєцова з 90-річчям і бажає йому залишатися таким же невтомним дослідником та популяризатором славної чернігівської минувшини, яким він є протягом останніх 50 років.