Герої-добровольці поруч з нами

18 березня у Військово-історичному музеї – філії Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського до Дня українського добровольця відбулась Музейна зустріч “Герої-добровольці поруч з нами”.

Під час Революції Гідності 2013-2014 років, українці виступили проти олігархічного режиму президента Януковича. На спробу жорсткого розгону демонстрантів силовими структурами люди відповіли створенням Самооборони. Вона ділилася на Сотні мотивованих, організованих, мужніх бійців. Пізніше, багато з них будуть воювати в добровольчих батальйонах під час російсько-української війни. На той час, українська армія була абсолютно розвалена, як матеріально, так і морально.

В лютому-квітні розпочалася військова агресія Росії проти України, метою якої було створення на теренах Харківської, Донецької, Луганської, Миколаївської, Одеської областей України «республік» сепаратистів.

Ці події відродили добровольчий рух в країні. Чернігів та Чернігівщина організували чотири підрозділи, які можна віднести до добровольчих, це – добровольчий батальйон ОУН, рота «Черні́гів» – підрозділ патрульної поліції особливого призначення, 13-й та 41-й батальйони територіальної оборони. Крім того, наші земляки були у складі таких добровольчих підрозділах, як «Айдар», ДУК «Правий сектор», батальйон «Азов», «Шахтарськ».

Про свій шлях у лавах добровольців учням чернігівського ліцею № 16 розповіли Олексій Кривопиша (батальйон «Шахтарськ»), Володимир Мироненко та Дмитро Лях (батальйон «Чернігів»). Вони поділилися зі школярами своїми споминами про мотиви, якими керувалися йдучи на війну, про те, що казали рідним і близьким, яким було забезпечення уніформою, зброєю та оснащення. Добровольці переповіли про емоційний стан, враження під час перших боїв у яких брали участь, захищаючи Україну у Станиці Луганській. Щирою і душевною розмовою хлопці змогли довести учням, що  йшли до війська за покликом серця.