День ліквідатора аварії на ЧАЕС

13 грудня 2022 році у Чернігівському історичному музеї імені В.В.Тарновського відбувся круглий стіл «Естафета поколінь» в межах заходу «Обпалені ядерним пеклом», з нагоди Дня ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС.

У 2006 році Указом Президента України Віктор Ющенка встановлено День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, який відзначається щорічно 14 грудня – у день закінчення будівництва саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Круглий стіл організований  з ініціативи ГО «Союз Чорнобиль». На заході були присутні ветерани-ліквідатори, представники сучасних Збройних Сил України,  заступник голови  Чернігівської обласної  ради Дмитро Блауш, директор Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА  Валентина Лугова. Представники влади та органів місцевого самоврядування нагородили почесними відзнаками присутніх «чорнобильців» та висловили слова вдячності за їх героїзм у боротьбі з радіаційною загрозою. Зі словами вдячності та привітаннями до ліквідаторів звернулись і представники Оперативного командування «Північ» та вручили свої Почесні грамоти. Голова спілки «Союз Чорнобиль» Анатолій Лігун нагадав присутнім про драматичні події, пов’язані з катастрофою, про участь військовослужбовців різних родів військ у ліквідації наслідків аварії. Його доповідь доповнила старший науковий співробітник музею Світлана Землянська. Музейні працівники, починаючи з 1986 року, збирали експонати (фото, документи), які дають можливість  відтворити напружену  роботу  всіх тих, хто долучився до ліквідації наслідків аварії, яка мала масштаб планетарної катастрофи. В подальшому музей став місцем, де не тільки зберігались музейні предмети, а й майданчиком для спілкування, де відбувались зустрічі чорнобильців з молоддю, школярами міста. На додачу до постійно діючого розділу в експозиції Військово-історичного музею – філії Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського до ювілейних дат створювались виставки, збирались нові матеріали, які відтворювали сучасну реальність, стан самої ЧАЕС та 30-ї кілометрової зони відчуження.

 Цікавим був виступ колишнього ліквідатора, нині директора Чорнобильського культурно-інформаційного центру Володимира Алексєєнка. Він доповнив розповідь про сучасний стан зони відчуження та перебування там військ рф у лютому–березні 2022 року. Особливо, про загрозу та небезпеку злочинного захоплення ворогом атомних станцій України.

Старший науковий співробітник Світлана Землянська