Лекторій “Дорогами рідного краю” відвідав Переяслав-Хмельницький

28 вересня музейний лекторій «Дорогами рідного краю» взяв курс з Чернігова на Переяслав.

IMG_2967Багато що єднає ці стародавні міста. Обидва вперше згадуються у літописах під 907 роком. Обидва складали ядро Руської землі, будучи центрами давньоруських князівств. У Переяславі була написана основна частина знаменитого «Повчання дітям» Володимира Всеволодовича (Мономаха), який тривалий час княжив у Чернігові. За часів Гетьманщини ці міста були полковими центрами і значними культурними та освітніми осередками: у Чернігові з 1700 р., а у Переяславі з 1738 р. діяли перші навчальні заклади Лівобережної України – колегіуми. В обох містах бував та плідно працював Т.Г. Шевченко. Знаменною датою в історії обох міст є 21 вересня 1943 р. – день визволення від німецько-фашистських загарбників.

IMG_3022Під час екскурсії містом, учасники лекторію, а це – чернігівські енергетики, представники правоохоронних органів, лікарі, викладачі вишів, оглянули пам’ятки архітектури 18 ст.: Вознесенську церкву, діючий чоловічий Михайлівський монастир, колегіум. Відвідали музей відомого українського філософа Г.С. Сковороди, Музей-діораму «Битва за Дніпро в районі Переяслава і створення Бyкринського плацдарму восени 1943 р.».

IMG_3057Родзинкою екскурсії стало перебування на території «українського села» 19 ст. – скансену, де на 30 гектарах представлені унікальні пам’ятки дерев’яної архітектури Наддніпрянщини: хати з начинням, церкви, вітряки тощо.

Чергова подорож від музею до музею, адже всі згадані об’єкти входять до складу Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», вийшла надзвичайно цікавою.

Фотозвіт поїздки