Мазепина Атлантида надійшла до музею

19 березня 2021 року під час заходів із вшанування гетьмана Івана Мазепи чернігівський журналіст, історик, мазепознавець Сергій Павленко подарував Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського «з подякою за допомогу та співпрацю» своє нове видання «Мазепина Атлантида. Творча спадщина доби 1687–1709 рр.» Київ: Мистецтво, 2021». У книзі подані опубліковані раніше та віднайдені в архівах, музеях, бібліотеках Варшави, Санкт-Петербурга, Києва, Львова, Харкова, Чернігова зразки друкованих віршів, панегіриків, оповідань, драм, студій літераторів і церковних діячів Гетьманщини.

Більшість вміщених у книзі творів перекладено з латинської, польської, церковнослов’янської, староукраїнської книжної мов на сучасну українську. Низка творів подані в оригіналі з деяким осучасненням літер. Творча спадщина доби гетьмана І. Мазепи включає у себе великий пласт доробків граверів і художників. Видання уперше надає змогу ознайомитися із найповнішою колекцією світлин цих вражаючих творів.

«Мазепина Атлантида» включає невеликі біографічні відомості про авторів, а також коментарі до поезій гетьмана та опублікованих пісень.

Нам особливо приємно, що упорядник використав чимало ілюстративного матеріалу із зібрання Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

Висловлюємо щиру подяку Сергію Олеговичу Павленку за гарний подарунок музеєві та бажаємо подальших успіхів у творчих пошуках.