Майстер від Бога

25 листопада в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “Вже не глина, а натхнення майстра”. Вона присвячена Івану Івановичу Бібіку – заслуженому майстру народної творчості України, члену Національної спілки майстрів народного мистецтва України, ветерану Другої світової війни, якому цього дня виповнюється 90 років.

IMG_1456Уродженець Олешні – відомий не лише на Чернігівщині, Іван Бібік, як і багато його земляків, з юних літ долучився до гончарної справи, якій віддав все життя.

Як і більшість майстрів І.І. Бібік працює в традиціях місцевого гончарства. Але на відміну від інших, він багато експериментує, постійно удосконалює власну майстерність, шукає нові форми самовираження. Крім традиційного посуду, в доробку Івана Івановича є тематичні твори, декоративна скульптура. Та найбільша його заслуга полягає у відродженні традиції олешнянської димної кераміки, здійсненому майстром самотужки, методом проб і помилок.

У колекції Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського – понад 140 робіт майстра, ювілейна виставка репрезентує 37 творів. Виконані у різних техніках, вони дають уявлення про основні напрямки творчості гончара.

Доповнюють виставку документи (дипломи, грамоти, подяки) та світлини, що розповідають про життєвий шлях та творчі досягнення знаного земляка.