Пом’яни, Господи, жертв Катастрофи і Героїв її

На одній із перших виставок, створених до Міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського були представлені унікальні реліквії, надані Чернігівською єврейською общиною. Серед них, іменна медаль та сертифікат (диплом, грамота) Праведниці Марії Трубенок.

Почесне звання «Праведник народів світу» присвоюється від імені держави Ізраїль із 1953 року рятівникам (неєвреям), тим, хто під час окупації, ризикуючи власним життям, допомагав євреям врятуватися. Підставою для отримання цього звання є надання допомоги без очікування будь-якої зворотної фінансової користі. Кандидатури висуває лише єврейська спільнота.

Україна займає 4-те місце у світі за кількістю Праведників, хоча долучилася країна до цього процесу досить пізно. Цe обумовлено багатьма факторами. У Чернігівський області сьогодні відомі імена вісімнадцяти Праведників, але ця цифра не є остаточною. На жаль, багато історій залишаться невідомими.

Ім’я Марії Трубенок (1890–1971) із села Кошани Остерського (Козелецького) району навіки викарбуване на Стіні Честі в Саду Праведників у Національному меморіалі Катастрофи та Героїзму Яд Вашем в Єрусалимі.

Марія Кузьмівна дала прихисток Хаві Гутман та її одинадцятилітній дочці Мані (Марії). Вони пройшли довгий шлях, тікаючи із Житомира, дивом врятувалися від Бабиного Яру (там навіки залишилися батьки Хави та інші її родичі). Знесилені, постукалися до хати  Марії, і так прожили у неї, як «родичі» до 1943 року. Після вигнання нацистів із Чернігівщини Хава знайшла свого чоловіка і родина все життя підтримувала зв’язок зі своєю рятівницею.

У 1995 році Яд Вашем надав почесне звання «Праведник народів світу» Марії Трубенок, на жаль, посмертно. Довгий час медаль та диплом знаходились у посольстві Ізраїлю в Україні. Тоді родичів жінки знайти не вдалося, і, за проханням Семен Бельмана, нагороди були передані до Чернігівської єврейської общини.

У 2020 році у селі Кошани Праведниці Марії Трубенок була встановлена меморіальна дошка.

У січні 2021 року директор БЄФ «Хасде Естер» Ірина Ліпкина передала нагороди Праведниці Марії Трубенок до Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, де вони знайдуть достойне місце у музейному зібранні, а згодом будуть представлені у новій експозиції, присвяченій подіям Другої світової війни.

Завідуюча науково-експозиційного відділу музею Вікторія Мудрицька