ПОЄДНАТИ ТРАНСКОРДОННИМ ТУРИСТИЧНИМ МАРШРУТОМ МУЗЕЇ ЧЕРНІГІВЩИНИ ТА ГОМЕЛЬЩИНИ

Таким було завдання учасників Міжнародного воркшопу, який проходив в Чернігові і Седневі 13-14 червня в рамках проекту “Від партнерства місцевих музеїв до широкого транскордонного співробітництва”. Проект фінансується спільно з Європейським Союзом в рамках Програми територіального співробітництва країн Східного партнерства ЕаPTC Білорусь – Україна.

Три незалежні один від одного команди з представників 18 музеїв Гомельської та Чернігівської областей, у тому числі Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського (Тетяна Луговська і Олександра Кіріченко), за допомогою зовнішніх експертів провели дводенний “мозковий штурм”, в ході якого намагалися знайти відповідь на безліч питань. Що в музеях та за їх стінами об’єднує Гомельську та Чернігівську землі, а що робить їх унікальними? Які проблеми регіону він міг би віддзеркалювати? Як через призму музеїв показати життя і історію місцевих жителів, населених пунктів? Як зробити тему маршруту по-справжньому значущою для самих музейний працівників, жителів регіону і туристів? Відповідаючи на ці та інші питання, учасники груп поступово формували своє бачення міжмузейного маршруту.

Важливою умовою було, аби маршрут відповідав цілям розвитку Чернігівської та Гомельської областей, пропонував інноваційні підходи та втілював актуальні тенденції сучасної музейної роботи, які могли б дати музеям новий імпульс для розвитку.

Наприкінці другого дня керівники воркшопу підвели підсумки “мозкового штурму”, відзначили найбільш цікаві розробки і вручили учасникам сертифікати. Результатом спільної роботи українських та білоруських музейників стали три неординарних проекти маршрутів по музеях і простору навколо них. Пізніше, на основі результатів, координаційна група і консультанти проекту “Від партнерства місцевих музеїв до широкого транскордонного співробітництва” розроблятимуть остаточний варіант транскордонного міжмузейного туристичного маршруту по регіону.

Але на думку консультанта проекту, культурного антрополога, викладача Європейського гуманітарного університету у Вільнюсі Степана Стурейки, цінність подібних заходів не лише в практичних напрацюваннях. “Ми спробували вибити учасників воркшопу із звичної їм колії музейної роботи, наситити їх новими ідеями, надихнути на пошук нових зв’язків між музеями, їх колекціями, життям регіону. І якщо у нас це хоч трішки вийшло, то це успіх! “

А самі музейники відзначили, що воркшоп допоміг їм дізнатися більше один про одного, зміцнити професійні зв’язки, які вже зав’язалися під час реалізації проекту,  а також з зовсім іншого боку подивитись на музеї, в яких вони працюють.

Довідка:
Мета проекту “Від партнерства місцевих музеїв до широкого транскордонного культурного співробітництва” – об’єднати низку музеїв Гомельської та Чернігівської областей туристичним транскордонним маршрутом та налагодити співпрацю між ними. Проект реалізується на партнерських засадах на чолі з Гомельською філією громадської організації “Білоруський зелений хрест” в співпраці з Національним університетом “Чернігівський колегіум” ім. Т.Г. Шевченка та Історико-археологічним музейним комплексом “Древній Любеч”. Період реалізації проекту: 2018 рік.