«Седнівська осінь – 2018»

29 вересня у мальовничому Седніві вкотре відбувся літературно-мистецький фестиваль «Седнівська осінь». «Садиба родини Лизогубів» – філія Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського з душевним теплом приймала гостей і поціновувачів «містечка над Сновом».

Незважаючи на примхи погоди учасники свята з цікавістю оглядали презентовані виставки, археологічні знахідки, спілкувалися з науковими співробітниками з питань історії Седніва, Чернігово-Сіверщини, дівчата та жінки примиряли сучасні реконструкції давніх прикрас.

Цього року музейники підготували і розмістили у залах старовинного дворянського маєтку козацького роду Лизогубів нову виставку «Літописні міста Чернігівщини», яка була присвячена ювілеям перших згадок у літописах міст: Седнів (Сновеськ) – 950 років (1068 рік), Новгород-Сіверський – 940 років (1078 рік), Остер (Городець на Въстри) – 920 років тому (1098 рік).

Седнів ототожнюється з давньоруським містом Сновеськ, яке вперше згадується в літописі під 1068 роком у зв’язку з перемогою 3-го тисячного війська чернігівського князя Святослава Ярославича над 12-тисячною половецькою ордою хана Шарукана.

Вперше про Новгород-Сіверський (Новий город) йдеться в «Повчанні» Володимира Мономаха, який взимку 1078-1079 років розбив в околицях міста половецький загін. Про Остер говориться у літописі під 1098 роком як «Городець на Въстри».

Так, під час знайомлення з виставкою гості і мешканці Седніва могли оглянути стародавні прикраси, грошові знаки, символи влади, елементи військового спорядження, побутові та культові речі: фібулу Х-ХІ ст., ювелірний пінцет Х ст., вислу печатку ХІІ ст., замок і ключі ХІ-ХІІІ ст., ножиці ХІІ-ХІІІ ст., татарські та литовські монети ХІV-ХV ст., перстень ХІV-ХV ст., пластини обладунку ХІV-ХV ст., гральні фішки  ХVІІ-ХVІІІ ст.

Дані знахідки є результатом роботи археологічних експедицій у Седневі (В.Коваленко – 2007 р., О.Моця і В.Скороход – 2015, 2017 рр., Г.В.Жаров – 2017 р.), в Новгород-Сіверському (І.Єдомаха – 1959, 1960, 1962 рр.). Експонувалися також останні знахідки, вивлені під час розкопок у вересні 2018 року на городищі Трифонівщина та поселенні Орешня-2.

Всього на виставці було представлено 101 експонат.

Вхід до центральної будівлі садиби для гостей «Садиби родини Лизогубів» був вільний.