Співробітники музею: Петро Михайлович Добровольський

28 січня 1871 р. у с. Старі Яриловичі народився знаний історик, музейник, архівіст, краєзнавець Петро Михайлович Добровольський. На початку 1899 р. був обраний членом Чернігівської губернської вченої архівної комісії (ЧАК), а в 1902 р. – керуючим її справами, який за посадовими обов’язками опікувався й Історичним музеєм комісії. Саме з музею архівної комісії розпочався Чернігівський історичний музей ім. В.В. Тарновського.

Петро Михайлович став тою рушійною силою, яка вдихнула свіже повітря у роботу комісії. Завдяки його фантастичній працьовитості, енергійності музей став перетворюватися із “цікавого паноптикуму” на науково-дослідну і культурно-освітню установу, яка збирає, зберігає, досліджує і популяризую історико-культурну спадщину українського народу.

Добровольський започаткував збиральницькі експедиції, за тодішньою термінологією – екскурсії, проводив археологічні розкопки, вивчав архіви. Його стараннями поповнилися збірки пам’яток етнографії, археології, культових речей, документів тощо. Він же уклав новий, ґрунтовний каталог колекції музею. Професіоналізм Петра Михайловича високо оцінив український історик і музеолог Д.І. Яворницький, який 25 січня 1905 р. відвідав музей, де “…знайшов рідкісні речі і виняткову любов … П.М. Добровольського, який вкладає всю свою душу у справу. Йду з глибокою вдячністю з музею і несу з собою світле про нього уявлення”.

Петро Михайлович був секретарем Чернігівського попереднього комітету ХІV Археологічного з’їзду, підготував каталог його виставки; доклав зусилля, щоб “спадщини з’їзду” – подаровані місту колекції, потрапили до Музею ЧАК. Завдяки цьому в 1909 р. постав чернігівський З’єднаний музей міський і вченої архівної комісії в пам’ять 1000-ліття літописного існування м. Чернігова – перша ластівка на шляху об’єднання музеїв міста. Тож маємо пам’ятати, що в сьогоднішньому Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського матеріалізована і часточка праці і душі П.М. Добровольського.

Зав’язки – жіночі головні убори з колекції музею,

зібрані у с. Кархівка Чернігівського повіту в 1902–1904 роках.

Помер Петро Михайлович 3 вересня 1910 р., похований у Чернігові біля Воскресенської церкви.

 

Учений секретар музею Людмила Линюк