Той, хто рятує одне життя, рятує цілий світ

Цього року 14 травня в Україні вперше відзначатиметься День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

На кожній з виставок (починаючи з 2012 року), створених до Міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського були представлені матеріали про людей, які під час окупації, ризикуючи власним життям, без очікування будь-якої зворотної фінансової користі,  допомагали євреям рятуватися.

За попередніми даними, в Україні представниками різних національностей було врятовано понад 17 тисяч євреїв. На відміну від західноєвропейських теренів окупаційний режим у Східній Європі був значно жорстокішим у покаранні тих, хто був звинувачений у наданні допомоги євреям. За переховування єврея окупанти загрожували розстрілом не лише рятівникові, але подекуди й усій його родині.

Почесне звання «Праведник народів світу» присвоюється рятівникам (неєвреям), від імені держави Ізраїль відповідно до Закону про увічнення пам’яті мучеників та героїв  (1953 р.).

З 14 травня у Військово-історичному музеї на виставці «Той, хто рятує одне життя, рятує цілий світ» експонуватимуться унікальні реліквії, передані Чернігівською єврейською общиною. Це  іменна медаль та Почесна грамота (сертифікат) Праведниці народів світу Марії Трубенок.

Ім’я Марії Трубенок (1890–1971) із села Кошани (колишнього Козелецького району) викарбуване на Стіні Честі в Саду Праведників у Національному меморіалі Катастрофи та Героїзму Яд Вашем в Єрусалимі. Марія Кузьмівна дала прихисток Хаві Готман та її одинадцятилітній дочці Мані (Марії). Вони пройшли довгий шлях, тікаючи із Житомира, дивом врятувалися від Бабиного Яру (там навіки залишилися батьки Хави та інші її родичі). Знесилені, постукалися до хати Марії, і так прожили у неї, як «родичі» до 1943 року. Після вигнання нацистів із Чернігівщини Хава знайшла свого чоловіка і родина все життя підтримувала зв’язок зі своєю рятівницею.

У 1995 році Яд Вашем надав почесне звання «Праведник народів світу» Марії Трубенок, на жаль, посмертно. Довгий час медаль та диплом знаходились у посольстві Ізраїлю в Україні. Тоді родичів жінки знайти не вдалося, і, на прохання Семен Бельмана, нагороди були передані до Чернігівської єврейської общини.

У 2020 році у селі Кошани Праведниці Марії Трубенок була встановлена меморіальна дошка.

Станом на 1 січня 2020  року Ізраіль відзначив 2629 громадян України. За кількістю «Праведників народів світу» Україна знаходиться на четвертому місці, хоча долучилася країна до цього процесу досить пізно.  Цe обумовлено багатьма факторами. За даними Українського Інституту вивчення Голокосту «Ткума» в Чернігівський області 16 «Праведників народів світу».

З 1989 року Єврейська Рада України запровадила також почесні звання «Праведник України» та  «Праведник Бабиного Яру». Більше ніж 3000 громадян отримали звання «Праведник України».   На сайті «Праведники Чернігівщини» в списку  – імена 42.

Але ці цифри не є остаточними. Багато історій залишаються невідомими, і пошук триває…

Завідуюча науково-експозиційного відділу музею Вікторія Мудрицька