Україна очима Домініка Де ля Фліза

У колекції Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського зберігаються три унікальні, рукописні альбома Домініка П’єра Де ля Фліза, що датуються серединою ХІХ століття.

Автор альбомів Домінік П’єр Де ля Фліз – український етнограф французького походження, лікар-хірург. Народився в місті Нансі (Франція) в родині лікаря. Освіту здобув у Франції в королівському медичному коледжі. У чині капітана служив 2-му гренадерському полку Великої армії імператора Наполеона, був помічником головного хірурга французької армії та імператорської гвардії Домініка Ларрея. У ході кампанії 1812 року зазнав поранення й потрапив у полон. Мешкав в Україні. Узяв шлюб із Софією Маркевич.

У 1831–1838 роках очолював лікарню графині Олександри Браницької в Білій Церкві. Під час епідемії холери лише в Білій Церкві з понад 300 хворих врятував життя 247 особам. У 1845 році розпочав дослідження з «медичної географії» Київської губернії.

Під час подорожей по селах і містечках території сучасних Київської, Житомирської та Черкаської областей зібрав і узагальнив чималий фактичний матеріал, на підставі якого склав комплексну характеристику життя українського населення. Ці знання були відображені у 9-ти альбомах, три з яких (найбільш ранні) за 1848–1849 рр. зберігаються у Чернігівському історичному музеї ім. В.В.Тарновського.

Помер Домінік П’єр Де ля Фліз у 1861 року в Ніжині.

Рукописні альбоми Де ля Фліза знаходились у колекції українських старожитностей Василя Тарновського-молодшого.