У Військово-історичному музеї відбулися читання присвячені Корсунь-Шевченківській операції

 12 лютого 2014 р. у Військово-історичному музеї – відділі Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського до 70-річчя визволення України були проведені музейні читання, присвячені Корсунь-Шевченківській операції. До них долучилися крім музейних співробітників ветерани війни та праці, краєзнавці, представники громадськості та засобів масової інформації.

DSC_9745Корсунь-Шевченківська наступальна операція (24 січня – 17 лютого 1944 р.) – частина стратегічного наступу військ 1-го і 2-го Українських фронтів з метою оточення та знищення угрупування противника на Корсунь-Шевченківському виступі. Битва відбувалася у важких умовах зими і ранньої відлиги. 17 лютого оточене угрупування ворога було ліквідоване. Противник втратив 41,2 тисяч убитими, пораненими, 15 тисяч полоненими, велику кількість бойової техніки. Проте Корсунь-Шевченківська операція дорого коштувала і радянській армії – у ході її було вбито до 29 тисяч солдат і офіцерів, ще 56 тисяч були поранені. Перемога, яка здобута великою ціною, поклала початок визволенню Правобережної України, а саму битву подекуди називають “Сталінградом на Дніпрі”.

DSC_9743Під час музейних читань було виголошено 5 доповідей на теми, які стосувалися загального перебігу операції і безпосередньої участі у ній уродженців Чернігівщини. У повідомленнях про бойовий шлях наших земляків мова йшла про: Героя Радянського Союзу Василя Дитюка з с. Салтикова Дівиця Куликівського району, Героя Радянського Союзу Івана Усика з с. Тур’я Щорського району, Петра Миколайовича Барбаша – уродженця с. Кобилянка Чернігівського району.

Відчути важкі дні війни дозволила прониклива розповідь учасника бойових дій, голови Ради ветеранів 1-ї Гвардійської армії, генерал-майора Євгена Зеленова. Зі словами глибокої вдячності до учасників читань звернулася голова Ради ветеранів м. Чернігова Ірина Четвертак.