У Військово-історичному музеї вшанували пам’ять видатного земляка

10 вересня 2014 р. виповнилося 120 років від дня народження нашого видатного земляка Олександра Петровича Довженка. З цієї нагоди у військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського відкрилася виставка “О. Довженко. Війна. Герої. Пам’ять”.

IMG_0665Дитячі роки та юність митця пов’язані з мальовничою Десною, де у містечку Сосниця мешкала самобутня багатодітна родина. Саме тут сформувався характер Довженка – людини, якій судилося стати Великим майстром.

О. Довженко належить до когорти митців світового рівня. Саме він стояв біля витоків українського кіно. У 1958 р. у Брюсселі його стрічка “Земля” була визнана одним з 10 кращих фільмів світового кіномистецтва.

Нелегким був життєвий шлях нашого земляка. Доля випробовувала його характер, загартовувала. Не зважаючи на життєві негаразди Олександр Петрович не розгубив схильність до співчуття, сентиментальність, здатність аналізувати і передбачати подальший перебіг подій.

Саме в буремні роки Другої світової війни О.П. Довженко розкривається як публіцист. Він пише статті, короткі оповідання, в яких звертає увагу на одвічні людські почуття та стосунки, що формують спосіб життя взагалі. Його хвилюють дуалістична проблема відповідальності окремої людини та безвідповідальності чиновника; розуміння цінності життя окремої людини та народу в цілому; доля жінки в умовах війни; дезертирство та причини його виникнення.

DSC_4852На виставці за допомогою світлин та документів розповідається про життєвий шлях нашого земляка від маленького Сашка з деснянських луків до всесвітньо відомого кінорежисера. “Почути” роздуми О. Довженка над долею України, яка опинилася у огні дозволяють цитати зі “Щоденника” та інших творів. В центрі експозиції – меморії Олександра Довженка: капелюх та краватка, портфель і окуляри, авторучка та записна книжка, які зберігають його тепло.

До створення виставки долучилися Сосницький літературно-меморіальний музей О. Довженка та Чернігівський художній музей ім. Г. Галагана.

Під час відкриття у виконанні акторів Чернігівського молодіжного театру заслужених артистів України Л. Веселової та О. Биша пролунав уривок з документальної драми за творами О. Довженка “Я почав молитися Богу”.