У житті та смерті вони назавжди з нами

29 вересня 2021 року у приміщенні Військо-історичного музею – філії Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відкривається виставка «У житті та смерті вони назавжди з нами… Тліном не взялось», присвячена  80-м роковинам трагедії у Бабиному Яру.

Назва виставки – це рядки з «Ізкору», єврейської поминальної молитви в пам’ять про шість мільйонів євреїв, які загинули під час Катастрофи. Другий  рядок  – «Тліном не взялось»  – із вірша Миколи Бажана «Яр».

Під час окупації Києва у 1941–1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів нацистськими окупантами мирного населення і радянських військовополонених; євреїв та ромів  – за етнічною ознакою, а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів ОУН, заручників, “саботажників”, порушників комендантської години…

Центральною подією в історії Бабиного Яру стали масові акції 29–30 вересня 1941 р, направлені на знищення єврейського населення м. Києва.

Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. У 1941–1943 рр. у Бабиному Яру розстріляно 621 члена ОУН, серед них – і відому українську поетесу Олену Телігу разом із чоловіком.

На фото-документальній виставці експонуватимуться матеріали про трагедію Бабиного Яру, надані музею різними державними установами, громадськими організаціями та приватними особами.

Окремий розділ виставки – ««Бабини Яри» Чернігівщини». Вперше  представлені матеріали про жертв Бабиного Яру  – уродженців Чернігівщини, що зберігаються в базі ізраїльського національного меморіалу Катастрофи (Голокосту) «Яд Вашем».

Окремий розділ виставки присвячений історії родини Ігоря Яновича Шаля,  мати якого загинула у Бабиному Яру 30 вересня 1941 року.

Унікальними є долі наших земляків: Діни Пронічевої та Захара Трубакова, які дивом врятувалася від смерті.

На відкритті виставки були присутні курсанти 4 курсу юридичного факультету Академії Державної пенітенціарної служби. Викладач Алла Попружна і член правління чернігівської єврейської общини Олександр Чеван, у своїх виступах підкреслили важливість збереження пам’яті про страшні події 80-річної давності та значення висвітлення цієї теми для підростаючого покоління, щоб це ніколи не повторилось.

Виставка працюватиме до кінця листопада.