У Чернігові відкрилася міжнародна виставка «Тоталітаризм. Карикатури і шаржі»

10 червня 2015 року у військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відкрилася міжнародна виставка «Тоталітаризм. Карикатури і шаржі».

Ця мистецька подія стала результатом проведення V міжнародного конкурсу з однойменною назвою – «Тоталітаризм. Карикатури і шаржі», який стартував у лютому цього року в Полтаві.

DSC_3607Його організатори – Центральний друкований орган Міністерства оборони України журнал «Військо України» – головний редактор полковник Валентин Буряченко, директор міжнародного фестивалю мистецтв «Гоголь-фентезі» Валерій Кругов і директор міжнародної виставки-конкурсу карикатур «Карлюка» Михайло Шлафер – обрали за мету через карикатуру, як мову міжнародного спілкування, показати світовій спільноті, що настав час, коли треба бити в набат. Весь світ у небезпеці від маніакально-непрогнозованих дій кремлівського «царька». І саме політична карикатура сьогодні б’є осиковим кілком у серце терориста та політичного дикуна.

У чернігівській експозиції представлені 70 робіт художників-карикатуристів із 38 країн світу. Є і творіння переможців конкурсу: Олексія Кустовського з України (І місце), Плуїса Праата з Нідерландів (ІІ місце) та Марини Бондаренко з Росії (ІІІ місце). Однак, як зазначають самі організатори, попри конкурси та відзнаки оцінюють карикатури все-таки глядачі.

Антигероєм переважної більшості карикатур і шаржів став Путін (нерідко в сусідстві з Гітлером і Сталіним). Серед робіт немало присвячених Володимиру Соловйову та Дмитру Кисельову – оскаженілим пропагандистам, рівень агресії яких шокує, як виявилося, не тільки українців. «Дісталося на горіхи» і Сергію Лаврову. Західний світ реагує на нього не як на міністра закордонних справ, а як на людину, від якого слова правди не дочекаєшся. Це «цитатник» пропагандистських штампів.

DSC_3685Після подорожі Україною організатори виставки планують провести її в ООН, парламенті Євросоюзу, ОБСЄ та Штаб-квартирі НАТО.

Відкриття виставки пройшло в супроводі Військово-музичного центру Сухопутних військ Збройних сил України за участі військовослужбовців чернігівського гарнізону та представників громадськості. Організатори виставки передали Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського підшивку часопису “Військо України” та олівець зі Слов’янська.

Виставка працюватиме впродовж двох тижнів.