У Чернігівському історичному музеї імені В.В.Тарновського відкрилася нова виставка

IMG_0611Виставка “Зоря українського театру”, створена з нагоди 160-річчя від дня народження славетної української актриси, корифея української сцени, першої народної артистки України Марії Заньковецької (1854–1934), відкрилася в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського.

Марія Заньковецька – одна з найяскравіших драматичних актрис у театральному просторі кінця ХІХ – початку ХХ ст. Сучасники вважали, що її могутній талант зробив би честь найкращій європейській сцені. Їй пропонували працювати в імператорських і приватних театрах Петербурга і Москви, але актриса залишилася вірною рідній українській сцені. Марія Заньковецька здобула славу великої української артистки за умов, коли в Російській імперії українському театру відмовлялося у праві на існування.

IMG_0616Марія Заньковецька народилася і виросла в с. Заньки на Чернігівщині. Протягом 1864–1870 рр. навчалася у дворянському пансіоні С. Осовської в Чернігові, де грала в учнівських виставах.

Творчий шлях видатної актриси на професійній сцені розпочався 27 жовтня 1882 р. у трупі М. Кропивницького – в першому українському театрі. Її дебютом стала роль Наталки у виставі “Наталка Полтавка” за п’єсою І. Котляревського.

Сорок років віддала артистка українській сцені, становленню й утвердженню національного театру. З-поміж понад 30 ролей М. Заньковецької: Галя (“Назар Стодоля” Т. Шевченка), Оксана (“Доки сонце зійде…” М. Кропивницького), Харитина (“Наймичка” І. Карпенка-Карого), Олена (“Глитай, або ж Павук” М. Кропивницького), Аза (“Циганка Аза” М. Старицького) тощо. Уславлена артистка у складі відомих українських труп гастролювала у багатьох містах України, Росії, Молдови, Білорусі, Азербайджану, Грузії.

IMG_0617У 1923 р. Марія Заньковецька першою серед українських артистів одержала почесне звання народної артистки України. Не стало великої української актриси в 1934 р. Похована на Байковому кладовищі у Києві.

На виставці в оригіналах та копіях представлені фото актриси в образах, які вона створила протягом театральної кар’єри, а також світлини, пов’язані з приватним життям Марії Костянтинівни. Можна ознайомитися з програмами її вистав та краєвидами Чернігова. У музейній залі, де розміщена виставка, експонується ваза, яка належала актрисі.

Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського висловлює щиру подяку колегам з Музею театрального, музичного і кіномистецтва України, Київського меморіального будинку-музею ім. М. Заньковецької та меморіального музею ім. М. Заньковецької у с. Заньки за допомогу у створенні виставки. Окрема подяка чернігівському краєзнавцю та збирачу старовини К.І. Ягодовському.