Із когорти Шевченківців

2014 рік – рік ювілейний в Україні, рік святкування 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка. До цієї знаменної дати Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського підготував серію виставок. Дві з них – “Тарас Шевченко у колі чернігівських друзів” і “З Шевченком у серці. Митці – Кобзареві” – вже працюють. Напередодні Дня Незалежності України 21 серпня відкрилася нова – “Чернігівці – лауреати Шевченківської премії.

Шевченківська премія є найвищою в Україні творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Її засновано 20 травня 1961 року. Упродовж 1962–2014 років Шевченківською премією нагороджено 608 осіб і 9 колективів, серед них 37 чернігівців.

На виставці представлені матеріали дванадцятьох земляків: книжки, переважно з дарчими написами музею, художні роботи, світлини, документи, особисті речі.

1Доробок письменників і літературознавців репрезентують: роман “Позиція” (премія 1980 р.) Героя України уродженця села Вертіївка Ніжинського району Юрія Михайловича Мушкетика; “Вибрані твори”  Володимира Григоровича Дрозда (1939–2003) з Петрушина Чернігівського району, лауреата 1992 р. за роман-епопею “Листя землі”; власноруч заповнена музейна анкета та книга поезій “Знак розбитого ярма” з підписом “Славному колективу музею…” ріпкинця Леоніда Никифоровича Горлача, відзначеного високим званням у 2013 р. У 2008 р. був виготовлений поштовий конверт до ювілею уродженця села Феськівка Менського району, видатного перекладача та правозахисника Григорія Порфировича Кочура (1908–1994), який 1995 р. удостоєний відзнаки посмертно за книгу перекладів “Друге відлуння.

21999 року за документальну трилогію “Літа невольничі” (“Быль о Тарасе”) премію отримав уродженець Щорса Леонід Наумович Большаков (1924–2004). Мешкаючи та працюючи в Оренбурзі, він став ініціатором створення двох Шевченківських музеїв, видав майже 20 книжок, присвячених Кобзареві, уклав ґрунтовну працю “Оренбурзька Шевченківська енциклопедія”. І через 10 років після того, як наш земляк відійшов у вічність, зв’язки його з рідним краєм, уже через нащадків, не перериваються: Нещодавно донька Леоніда Наумовича поповнила музейну збірку новими цікавими експонатами, тож на виставці представлені фото, документи та книги лауреата.

Дмитро Йосипович Іванов хоч і народився на Кіровоградщині, але більша частина його творчого життя пов’язана з Чернігівщиною, де він працює головним редактором газети “Гарт”. Його книга поезій “Село в терновому вінку” була поцінована найвищою нагородою 2008 року. Поруч “Родинний вітер” – “найсвіжіша збірка”, видана 2014 р. у серії “Бібліотека Шевченківського комітету”, та Диплом лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Д.Й. Іванова, який, до речі, є членом Шевченківського комітету.

3З-поміж удостоєних Шевченківською премією чернігівських художників, скульпторів, митців декоративного мистецтва можна побачити книжкову графіку народних художників України уродженця села Монжосівка Прилуцького району Олександра Івановича Івахненка (1949–2014) та уродженця села Нова Басань Бобровицького району Василя Івановича Лопати, відзначених за ілюстрації до “Кобзаря” відповідно 1989 та 1993 років. До речі, творчість останнього як автора ескізів національної грошової одиниці гривні відома кожному українцю. Представлено і його гравюру за мотивами “Слова о полку Ігоревім” – давньоруської поеми, пов’язаної з історією нашого краю.

Цікаве фото 1974 р. відтворює важливу подію у житті народного художника України Галини Никифорівни Кальченко з Борзни – участь у засіданні під час присудження їй премії лауреата, яку мисткиня отримала за пам’ятник Лесі Українки, споруджений у Києві.

4Знаряддя праці живописця – ящик з фарбами, пензлями і палітрою належали народному художнику України уродженцю Носівки Сергію Федоровичу Шишку (1911–1997). Представлена його робота, що зображує будівлю Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, зруйновану серпневим бомбардуванням 1941 року. Уславлений пейзажист, наш земляк у 1982 р. отримав визнання Шевченківського комітету за серію картин “Київська сюїта”. А інший співець українського пейзажу уродженець села Мезин Коропського району народний художник України Віктор Іванович Ковтун відзнаку лауреата отримав у 2010 р. за цикл живописних полотен “Мій край – Слобожанщина”. Його “Натюрморт з кавуном” можна побачити на мольберті.

Витончені, декоровані розписом глечики та вази, – це доробок народного художника України уродженця села Роїще Чернігівського району Петра Петровича Печорного. 2013 року за створення серії декоративних тарелів за мотивами творів “Кобзаря” він став лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Завершує знайомство з виставкою пам’ятні та ювілейні монети Національного банку України, присвячені шевченківській тематиці. Серед них: “Олесь Гончар” – перший голова Шевченківського комітету, “60-річчя Національного музею Тараса Шевченка” (варто нагадати, що музей успадкував унікальну Шевченкіану В.В. Тарновського, яка за заповітом мецената, до 1933 року зберігалася у Чернігові), “200-річчя Тараса Шевченка” та “50-річчя заснування Національної премії”.

Виставка, створена на основі зібрання Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського при підтримці Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана та Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка. Працюватиме до 18 листопада 2014 року.