Майстрині художньої вишивки

У Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського напередодні 8 Березня відкрилась виставка, присвячена ювілеям двох знаних на Чернігівщині майстринь художньої вишивки: 100-й річниці від дня народження Олександри Іванівни Лейначук (1919–2004) та 75-й – Ганни Іванівни Григоренко (1944–2006).

Обидві майстрині народились на Чернігівщині: перша – у Бобровиці (на той час – містечко, волосний центр Козелецького повіту), друга – в с. Хаєнки Ічнянського району. Перші уроки вишивання вони отримали в ранньому дитинстві від своїх матерів, закохались в це стародавнє мистецтво і з часом досягли в ньому неабиякої майстерності. Стали членами Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Г.І. Григоренко удостоєна звання заслуженого майстра народної творчості, а також прийнята до Національної спілки художників України. На рахунку обох – участь у численних виставках різного рівня, а їхні роботи зберігаються в музеях та приватних збірках не лише України, але й зарубіжжя.

Проте, якщо бухгалтер за фахом О.І. Лейначук почала активно займатись вишиванням наприкінці 1970-х років, після виходу на пенсію, то для Г.І. Григоренко малювання та вишивання стало професією, яку вона здобула в Київському училищі прикладного мистецтва та Львівському поліграфічному інституті імені Івана Федорова. Всюди, де працювала Ганна Іванівна: на Чернігівській фабриці художніх виробів імені 8 Березня, в Чернігівському історичному музеї, Художньо-виробничих майстернях художнього фонду України – вона завжди була невтомним дослідником та популяризатором традиційної чернігівської вишивки.

На виставці “Вишиване диво Чернігівщини у творах майстринь Ганни Григоренко та Олександри Лейначук” репрезентовано понад сорок музейних предметів: рушники, панно, сукні, серветки, краватки, фотодокументальні матеріали із зібрання Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, а також надані родиною О.І. Лейначук.

Виставка працюватиме до кінця березня.