30-річчя Народного Руху України

30 жовтня 2019 року в Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського пройшла чергова музейна зустріч, яка була присвячена 30-річчю Народного Руху України. У заході взяли активну участь студенти Чернігівського кооперативного коледжу, «рухівці» тих часів.

З вітальними словами до присутніх звернувся директор музею Сергій Лаєвський, який відзначив неоціненний внесок «рухівців» у становлення державності незалежної України.

Коротко про становлення цього громадсько-політичного об’єднання розповів науковий співробітник музею Михайло Жирохов.

8–10 вересня 1989 року в Києві сталася одна із найважливіших подій в історії України ХХ століття – Установчі збори Народного Руху України за перебудову. Цю організацію тодішня радянська влада дозволила легалізувати з надією контролювати проукраїнські сили й зберегти Україну у складі Радянського Союзу. Але склалось так, що саме «Рух» став найголовнішою організаційною силою, що сприяла здобуттю Україною незалежності.

В Установчих зборах брала участь і делегація з Чернігівщини. Про те, як це було поділився своїми споминами Сергій Бутко – нині представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Зробив цікавий екскурс в історію об’єднання, на основі власних спогадів активний учасник тогочасного «Руху» Сергій Черняков – нині учений секретар Національного архітектурно-історичного заповіднику «Чернігів стародавній». Підбив результати зустрічі заступник голови обласної організації Руху Сергій Соломаха.

Музейниками була підготовлена виставка «За Україну, за її волю!», на якій представлені документи і речі чернігівчан – учасників демократичного руху, які боролися за незалежність України наприкінці 1980-х та початку 1990-х років.