Виставка “Відлуння Персії”

3 грудня в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася виставка «Відлуння Персії».

Виставка презентує предмети зібрання, пов’язані з перським культурним регіоном, який охоплює територію сучасних Ірану, Афганістану, Таджикистану тощо.

Персія (самоназва Іран) –  одна з найдавніших країн світу. Сформувавшись як держава Ахеменідів у першому тисячолітті до н. е., протягом усього часу свого існування мала великий вплив не тільки на азійський регіон, але і на європейські цивілізації.

Наукові дослідження Авіценни, історичні спостереження Ібн Фадлана, поезії Омара Хайяма, роблять культуру Персії знаною на весь світ.

На виставці представлено 27 експонатів,  які потрапили до музею у складі колекції В.В. Тарновського, надійшли з Державного історичного музею (м. Москва) та музею Чернігівської фабрики музичних інструментів. Один предмет – столик – наданий Чернігівським обласним художнім музеєм імені Григорія Галагана. Зброя, обладунок та чоловічі пояси датуються XVIII–XIX ст., музичні інструменти – першою половиною ХХ сторіччя.

Рідкісним для музеїв України експонатом є кешкюль – чаша монаха-дервіша. Вона виготовлена у  XVIII – на початку XIX ст., декорована рослинним орнаментом та має напис перською мовою (фарсі): «Серце моє втомилося від марноти» –   належать поету ХVI ст. Аль Амелі, інший  напис  означає «…той, що виконує бажання». Переклад здійснено співробітницею Іранської амбасади  в Україні пані Ф. Ранджбар та викладачем кафедри східних мов Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка О. Конончук. Кішкюлі використовувалися в якості посудини для збирання милостині та напоїв. Атрибуцію цієї речі здійснили  науковці Національного музею східного та західного мистецтва імені В. та Б. Ханенків головний зберігач фонді О. Крамарова та заступник генерального директора Г. Рудик.

 Філософськими та поетичними текстами мовою дарі (варіант перської) прикрашений і столик ХІХ сторіччя.

«Відлуння Персії» – чергова міні-експозиція циклу виставок, присвячених історії окремих країн або регіонів світу.