Михайло Володимирович Тарновський

1 січня виповнюється 155 років від дня народження Михайла Володимировича Тарновського (1865–1943). Родовий маєток Качанівка, де він з’явився на світ в провів дитячі роки, залишився в пам’яті на все життя. Михайло Володимирович став літописцем роду Тарновських – підготував рукопис з доповненням та уточненням відомостей про його представників, був автором нарису “Качанівка” та ілюстрацій до нього для журналу  “Столица и усадьба” (№ 40–41, 1915 рік).

М. Тарновський – професійний фотограф, член товариства “Дагер” (1901–1917), від якого отримував нагороди як учасник вітчизняних та міжнародних виставок. Завдяки йому, ми бачимо на світлинах інтер’єри палацу та краєвиди Качанівки.

У передмові до публікації рукописної спадщини М. Тарновського в культурологічному часописі “Хроніка-2000” (№ 19–20, 1997 рік) говорилося: “Михайло Володимирович повною мірою поєднав у своїй натурі кращі риси притаманні багатьом членам родини Тарновських. Це – всебічна обдарованість, широка освіченість, різноманітність інтересів, безкорисливе служіння свій країні”. Племінник Василя Васильовича Тарновського-молодшого, він наслідував традицію благодійництва, передавши багатьом музеям Києва унікальні твори мистецтва, архівні матеріали, врятовані і збережені ним в часи лихоліття.

Нині її достойно продовжує його дочка – Ірина Михайлівна Трач – киянка, за фахом інженер-конструктор, яка підтримує теплі, дружні зв’язки з Чернігівським історичним музеєм імені В.В. Тарновського та заповідником “Качанівка”. Від неї музей отримав рідкісні і дуже цінні родинні фотографії, матеріали з архіву батька, сучасні книги та публікації про родина Тарновських. Добрі справи множаться нащадками цього знаменитого роду.

Світлана Половнікова,

старший науковий співробітник

Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського