Іван Пулюй і Пантелеймон Куліш

4 лютого у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулася музейна зустріч, присвячена 175-річчю від дня народження Івана Пулюя (1845–1918) – видатного вченого-фізика, винахідника Х-променів, перекладача Біблії українською мовою.

Уродженець Тернопільщини, громадянин Австро-Угорщини Іван Пулюй прислужився українській культурі.

Під час заходу старший науковий співробітник Зінаїда Петькова розповіла гостям цікаві факти з життя дослідника, ознайомила з матеріалами Івана Пулюя, які зберігаються в музейній колекції – світлини та листи. Згадали на музейній зустрічі відомого українського письменника, історика Пантелеймона Куліша, якого поєднала з Пулюєм співпраця над перекладом Біблії українською мовою.

Відвідувачі оглянули музейну реліквію – вінок надісланий Іваном Пулюєм на могилу Пантелеймона Куліша до 3-х роковин від дня його смерті. Срібний лавровий вінок має напис: «Пам’яти незабутого друга Куліша. Пулюй 23.12.1899». Ця пам’ятка виготовлена у Празі, де прожив Іван Пулюй з родиною. Вінок зробив відомий майстер срібних справ Альфред Поллак. З виступу головного зберігача фондів музею Ганна Арендар присутні дізналися про походження цієї унікальної пам’ятки та про взаємини Івана Пулюя з подружжям Кулішів.

Старший науковий співробітник музею Зінаїда Петькова

Головний зберігач фондів музею Ганна Арендар