25 років Незалежності України в новій експозиції Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського

23 серпня 2016 року в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася нова експозиція, присвячена 25 річчю Незалежності України.

Вона знайомить із суспільно-політичним, громадським та економічним розвитком Чернігівщини за останні 25 років, з уродженцями Чернігівщини, які долучилися до державотворчих процесів.

3 Експозиція розповідає про Левка Лук’яненка, співавтора текстів Декларації про державний суверенітет України та Акта проголошення незалежності України, першого Посла України в Канаді, Героя України, Лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка; Леоніда Кучму – Президента України у 1994–2004 роках; Івана Плюща – першого Голову Верховної Ради України; Віталія Бойка – першого міністра юстиції України, першого голову Центральної виборчої комісії, голову Верховного суду України; Петра шаповала – Надзвичайного і Повноважного Посла України.

Окремий розділ присвячений проведенню грошової реформи в Україні та автору художнього оформлення перших українських гривень, паспортів громадянина України – народного художника України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Василя Лопати. Серед матеріалів розділу і комплекс Лариси Корінь, автора ескізів перших українських марок олімпійської тематики та 14 пам’ятних монет Національного банку України. Експонуються пам’ятні та ювілейні монети, в тому числі й монета, присвячена 1100-річчю першої літописної згадки про Чернігів, а також українські купоно-карбованці та гривні з автографом Василя Лопати.

Окрема тема висвітлює події Помаранчевій революції та Революції Гідності на Чернігівщині.

Промисловий сектор краю репрезентують підприємства, що виникли на Чернігівщині за часів Незалежності Україні. Це сучасні компанії, які є лідерами у своїх галузях: група компаній “МАГР”, ТОВ “ТАН”, ТОВ “Атілос”. На потужні міжнародні компанії перетворились ПАТ “Камвольно-суконна компанія “ЧЕКСІЛ” та ПАТ “Слов’янські шпалери – КФТП”, Чернігівське відділення “Сан ІнБев Україна”. Далеко за межами України відомі торгові марки “Ніжин” та “Грінвіль” – продукція ЗАТ “Ніжинський консервний завод”.

Успішно працюють підприємства легкої промисловості: ПРАТ “Чернігівська швейна фабрика “Елегант” та ПРАТ “Чернігівська взуттєва фабрика “Берегиня”.

7Не всім підприємствам пощастило перебудувати свою роботу в нових економічних умовах. На початку 2000-х років два провідних чернігівських підприємства – ТОВ “Хімволокно” та “Чернігівська фабрика музичних інструментів” були оголошені банкрутами. Тепер з їхньою їх продукцією можна ознайомитися лише в музейній експозиції.

Чернігівщина посідає чільне місце в Україні в галузі сільського господарства. Визнаним лідером галузі є ТОВ “Земля і воля” (м. Бобровиця), засновником і беззмінним керівником якого є Герой України Леонід Яковишин. В експозиції представлені матеріали, які розкривають основні напрямки діяльності сільськогосподарського товариства.

Під час відкриття експозиції Надзвичайний і Повноважний Посол України П. Шаповал поділився своїм баченням суспільно-політичного портрету Чернігівщини початку 1990-х років та подарував музею двотомне видання “Народжені Україною”. Депутат Чернігівської міської ради Я. Ковтун згадав події Революції Гідності в Чернігові. Про здобутки підприємства ТОВ “Атілос розповів його директор” Є. Тараненко. Заступник генерального директора ТОВ “Земля і Воля” Г.Войток презентував підприємство та його досягнення у виробничій і соціальній сферах.

Святковий настрій учасникам відкриття створили колективи села Ярославка Бобровицького району – сімейний дует “Ярославські солов’ї” та фольклорний гурт “Перлина”.