Українська помісна православна церква

Сьогодні в українському суспільстві відбувається дискусія з приводу підпорядкування Української православної церкви – чи то Вселенському Константинопольському патріархату, чи то Московського патріархату.

Це не нова тема для дискусії в українському суспільстві. Вона починається з 1686 року, коли, внаслідок відомих подій, Київську митрополію було «орендовано» Московським патріархатом у Константинопольського. Звичайно, ця подія викликала спротив тогочасного українського суспільства, особливо, в середовищі духовенства, добре обізнаного з історією Київської митрополії, яка бере свій початок від відомої місії Андрія Первозваного, що у І ст. н.е. поставив хрест на київських горах.

І ось, у 1718 році, через 32 роки після долучення Києва до Московської церкви, друкарня Києво-Печерської Лаври випускає у світ «Мінологіон», на титульному аркуші якого зазначено, що Києво-Печерська Лавра є ставропігією (автономією) Вселенського Константинопольського патріарха, і немає жодної, підкреслюємо, жодної, згадки про підпорядкування Московському патріархату. Як тут не згадати пророчі слова Т. Шевченка про те, що чужого навчайтеся, але й свого не цурайтеся.

Перед нами документ ХVІІІ ст. – титульний аркуш київського стародруку, що вцілів попри вимогу царської і синодальної влади знищити наклад книги, примірник якої нині зберігається у Чернігівському історичному музеї ім. В.Тарновського. Він є ще одним аргументом на користь Української помісної православної церкви.

Будь-хто сам може переконатися: це – не довільне трактування подій і фактів минулого, дивлячись на світлину титульного аркушу книги.