370-річчя утворення Чернігівського полку

31 липня у Чернігівському історичному музеї імені В.В.Тарновського відбулася Музейна зустріч, присвячена 370-річчю початку Національно-визвольної війни під проводом гетьмана Б.Хмельницького і 370-річчю утворення Чернігівського полку.

Чернігівські історики і краєзнавці, всі небайдужі до української історії мали змогу поспілкуватися з відомим дослідником історії України ХVІІ–ХVІІІ ст., знавцем атрибутів влади та місцевого самоврядування Української Козацької держави – Гетьманщини, старшим науковим співробітником Інституту історії України НАН, кандидатом історичних наук Юрієм Савчуком.

Юрій Костянтинович відомий не лише як автор наукових праць, а й добре знаний широкому загалу завдяки створеним ним у Національному музеї історії України потужним міжнародним виставкам “Гетьманські клейноди та особисті речі Богдана Хмельницького” (2002), “Україна–Швеція: на перехрестях історії (ХVІІ–ХVІІІ ст.) (2008), яка у 2010 році експонувалася в Українському музеї в Нью-Йорку, “Реліквії старого Київського самоврядування” (2012), “1000 років української печатки” (2013), до яких долучався й Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського.

У Чернігові невтомний дослідник козацьких реліквій розповів присутнім про багаторічні наслідки своїх пошуків українських прапорів ХVІІ–ХVІІІ ст. у Військовому музеї Стокгольма та Ермітажі. У Швеції, де зберігаються майже 4500 прапорів ХVІ–ХVІІІ ст., пан Юрій виявив 13 предметів (11 прапорів, древко та бунчук), які литовський гетьман Януш Радзивіл здобув під час воєнної кампанії 1651 року на території України. Серед них маємо 6 прапорів, які належали Чернігівському та Ніжинському полкам. Науковець розповів історію про те, як козацькі регалії опинилися у далекій Швеції, відкрив таємниці “наукової кухні”, вперше в Україні презентував свою монографію “Одіссея козацьких прапорів” (Стокгольм, 2012), плід наукового співробітництва України та Швеції, видану українською та англійською мовами, відповів на численні запитання зали.

У свою чергу старший співробітник Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського Світлана Половнікова поділилася інформацією про виготовлення муляжу прапора Чернігівського полку для створюваної у 1978–1979 роках експозиції музею.

Старший науковий співробітник музею, кандидат історичних наук Ігор Ситий представив документальну виставку “Чернігівський полк: 370 років”, яка висвітлює історію цієї військової і адміністративно-територіальної одиниці у другій половині ХVІІ – ХVІІІ ст., на якій, зокрема, експонувалися оригінальні документи – заповіт Якова Лизогуба 1698 року та Універсал гетьмана Кирила Розумовського від 29 січня 1762 року про призначення Чернігівським полковником Петра Милорадовича (останній полковник).

Непомітно пролетіла двогодинна розмова, а виставку, створену лише на час Музейної зустрічі невдовзі можна буде оглянути на музейному сайті.