День Партизанської слави в Лісограді

Вже стало традицією вшановувати пам’ять партизанів Чернігівщини в Музейно-меморіальному комплексі партизанської слави “Лісоград” – філії Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського. 25 вересня в лісовій меморіальній частині комплексу поблизу села Єліного Щорського району зібралися ветерани Другої світової війни, школярі, мешканці району, представники громадськості та влади.

Святкування розпочалося в партизанському селі Єліному, спаленому карателями за допомогу народним месникам, де учасники поклали квіти до пам’ятника “Партизанська родина” та братської могили партизанів і воїнів, які загинули під час оборонних та визвольних боїв у 1941 і 1943 роках. Після відвідання Музею історії партизанського руху на Чернігівщині 1941–1943 років всі переїхали до “Лісограду”.

Крім традиційного покладання квітів до пам’ятників та святкового концерту, підготовленого силами Щорського районного будинку культури, відбулося нагородження ветеранів війни пам’ятною медаллю “70 років визволення України від фашистських загарбників”.

Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського” цього року розгорнув нову виставку “Свідки минулого”, створену на основі матеріалів пошукових досліджень території “Лісограду” та Щорського району. Експозиція складалася з побутових речей часів війни, фрагментів озброєння та військового реманенту, уламків зброї тощо. Всі ці артефакти зібрані науковим співробітником філії Денисом Дроздом.

Розповідаючи про основні складові партизанського руху на Чернігівщині часів Другої світової війни, завдяки експозиції Музею бойової слави захисників Вітчизни Чернігівської загальноосвітньої школи № 34 була розкрита тема диверсійно-розвідувальної діяльності, яка надзвичайно актуальна сьогодні. Експонувалися засоби мінування, в тому числі було представлено й чимало різновидів так званих розтяжок. Ця виставка користувалася цікавістю не тільки школярів, а й ветеранів Другої світової війни та антитерористичної операції.

У “штабній землянці” всі охочі писали листи воїнам в зону АТО з партизанського Лісограду. Діти та дорослі чорнилами передали свої почуття та побажання захисникам України. Долучилися до написання листа й співробітники Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, адресуючи його художнику-реставратору музею П.С. Уткіну, який добровільно вступив до Збройних сил України і сьогодні виконує бойові завдання.

Військово-патріотичний вишкіл для школярів і всіх охочих провели хлопці з цивільного корпусу полку “Азов”. В оточенні державної та полкової символіки збирали-розбирали автомат та фотографувалися на пам’ять.

На завершення всі учасники свята із задоволенням поласували партизанським кулішем.