Презентація музейного збірника

10 лютого 2021 р. у Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського був презентований черговий, № 21, випуск збірника наукових праць “Скарбниця української культури” (Скарбниця української культури: Збірник наукових праць. Вип. 21. Чернігів. 2020. 168 с.). На зустріч були запрошені автори статей, колеги – історики, краєзнавці, працівники бібліотек і музеїв, загалом – бажаючі.

Оскільки всі події цього року у музеї відбуваються під гаслом “125-річчя Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського”, то на початку розмови присутні згадали, як з’явилася “Скарбниця” і перетворилася на неперіодичне науково-популярне видання, в якому за 25 років було оприлюднені 515 нарисів: каталоги колекцій, статті з історії краю, персоналії, доповіді і повідомлення, виголошені на наукових конференціях,  організованих музеєм. Хоча задумувався збірник як майданчик для оприлюднення і введення до широкого наукового обігу багатого музейного зібрання й результатів опрацювання наукових тем з історії краю співробітниками Музею ім. В.В. Тарновського, на його сторінках можна побачити й доробок представників інших інституцій та краєзнавців-аматорів.

Про історію й мету, що спричинили написання статей розповіли головний зберігач фондів музею Ганна Арендар (її виступ про скарб 1982 р.викликав найжвавіше обговорення) і старший науковий співробітник Світлана Половнікова, багаторічний друг музею кандидат історичних наук, член Національної спілки краєзнавців України Тамара Демченко й памяткоохоронець Ігор Ігнатенко.

Музей відзначив допомогу у підготовці видання, надану Чернігівською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. В.Г. Короленка в роботі над матеріалами, а надто в умовах безкінечних локдаунів і обмежень використання наукової літератури, та Чернігівським обласним художнім музеєм імені Григорія Галагана в ілюструванні описаних у збірнику подій творами із зібрання ЧХМ.

Всі, хто долучився до створення збірника як автори або учасники довидавничої підготовки, отримали примірники “Скарбниці”.

Закінчилася зустріч невимушеним спілкуванням, за яким всі скучили через пандемію коронавірусу.